Villa_Mimmi_bilder_014.jpgRan!
Du är, som jag sagt förut, fantastiskt duktig på att skriva. Nu har vi inte mycket tid kvar tillsammans, men jag hoppas verkligen att du fortsätter att utveckla ditt skrivande. Du har en naturlig språkbegåvning, både i svenska och engelska, och hittar nyanser i språket som vissa aldrig lär sig att använda.

Det du skrivit om Meysh på den här sidan ska du spara och vara stolt över. Texten är mycket bra, både språkligt och innehållsmässigt. Bilden är också jättefin. En sak ska du ta med dig; skriv "de" istället för "dom". Jag har rättat litegrann i texten, du ser vad jag gjort under "history".
Mycket, mycket bra!
/Sandra


Meysh Merill
Meysh är en tjej som är 18 år gammal. Hon tog studenten för ett litet tag sen och hon jobbar på att starta ett eget café. Hon söker till Universitetet 'Stockholm konst'. Där kan man lära sig måla, skriva och allt annat som har med kreativitet att göra. Men Meysh ska satsa på att bli kock. Hon har redan tänkt ut sitt liv.

Hon ska komma in på universitetet och bli en godkänd kock- och kakmästare. Medan hon pluggar, och redan innan, ska hon samla pengar till sitt café. När hon har fått pengarna ska hon uppgradera cafét till en resturang. Den ska heta Citrus. Med Citrus menar Meysh att det ska vara söta och lite syrliga maträtter och kakor. Hon ska anställa trevligt folk som drömmer lika mycket som hon om att få jobba på ett café/resturang. Cafét ska ha temat: Flower Power! Det ska vara mycket grönt och gult och en del rött. Kanske lite blått. Brunt med... I alla fall. Hennes bakmästerverk ska ha former av blommor och dom ska vara färgglada.

Men det här är bara framtiden. Just nu jobbar hon på Gröna Lund, men det är bara på somrarna. Under resten av året jobbar hon som djurskötare. Hon tar hand om 5 djur åt gången och tar 299.50 kr för 24 timmar. Eftersom hon även gärna tränar med husdjuren är det många som tycker om att ha henne som skötare för sina djur när de reser bort. Vintern är ju högsäsong för Meysh. Då reser alla till Thailand och kan inte ta med sina djur, hur mycket de än skulle vilja. Då brukar Meysh försöka ta hand om 7-8 djur, även om det kan vara lite svårt. Om det är ett knepigt djur, t.ex. en hund som vägrar att lyssna på någon annan än sin ägare, brukar Meysh säga att det nog inte går, eller så säger hon att hon vill ha mera betalt. Då måste dom säga ja för att det finns inte många andra djurskötare i närheten.

På fritiden brukar hon gå till ett café med sina vänner, gå på bio, läsa, försöka komma på recept och gå till ett internetcafé för att se om hennes brevkompis Haugi ifrån Afrika har skrivit något. Sist hade han skickat en bild på sig själv och Meysh hade skickat tillbaka en bild på sig. På bilden hade hon på sig ett linne och stod högst upp på hustaket med utsikt över Stockholm. Hon hade solglasögon på sig och vinden hade blåst i hennes hår. Den bilden var en av hennes favoritbilder på sig själv. Hon valde att skicka den bilden för att hon ville se snygg ut för sin brevkompis. Hon är lite kär i honom...

Ettårsresan
En gång hade Meysh rest utomlands med en kompis, det hade varit för ungefär 2 år sedan. Det hade varit bara Meysh, Malin och Malins pappa, Stefan. Dom hade bott i Japan i ett helt år! Meysh hade lärt sig mycket om Japan och hon hade ju så klart gått i skolan där. Hon hade gått i en skola som det både fanns engelsktalande och icke engelsktalande människor. Meysh hade därför lärt sig japanska ganska snabbt. Men inte helt, för att japanska är ett så stort språk.

En gång hade dom gått i en skog som var helt full av träd som hade rosa blommor på sig. De var så vackra. Meysh och Malin hade klättrat upp i ett träd och Stefan hade tagit ett kort. Det som var ännu bättre var att dom hade matchande kläder till trädet och till den ljusblåa himlen. Marken hade också varit vacker, helt grön med små blommor här och var. Det fotot har Meysh på sitt skrivbord. Hon brukar ibland drömma sig tillbaka till Japan och tänka på allt underbart hon hade varit med om där.

Lägenheten
Meysh lägenhet är medelstor, ungefär 60 kvm. När man kommer in ifrån korridoren möts man av en massa färger. Meysh har tavlor som är färgglada, bordet är målat i brunrött och stolarna med. Rakt fram och lite till höger finns en spis, ett kylskåp, en diskmaskin och några andra saker man behöver för att kunna laga mat. Till höger om det lilla köket finns några färgglada kuddar att sitta på och en soffa, och en TV. Till höger om TV-hörnan finns det en dörr. Den leder in i Meysh sovrum som är lika färgglatt som resten av lägenheten. Där inne fins det bara en säng och en bokhylla med böcker och CD skivor.

Mittemot dörren till sovrummet finns det, på andra väggen, ett skrivbord. På det skrivbordet finns det där fotot av henne och Malin i Japan. Där finns också några skrivblock och några tomma blad med skisser över hur cafét och senare, resturangen, ska se ut. På hörnet av skrivbordet finns det en CD-spelare och runt den ligger det några få CD-skivor. Men hennes favorit-CD är den med Jack Johnson.

Haugi
I en av lådorna i hennes skrivbord ligger det ett handskrivet brev ifrån Haugi. Det var så deras första brev till varandra började, men det var inte det lättaste sättet att skriva till varandra så dom gav varandra sina emailadresser istället. På det handskrivna brevet står det på engelska:

Dear Meysh,
This is the first letter i write to you. I think it will be very fun to write letters to each other. But it is sad that it will take so long for the letters to arrive, but there is not much we can do I suppose.
I really wish i was back in Sweden, its so nice there, but a bit cold... ;) Rigth now when im writing this it's 35*C outside. But thats almost to hot, 30 is fine.
Soon, in about 72 days, i will go out school, YES! I've been working so hard and soon we will have our final tests. We have alredy have a math test, but we are going to have one more. I hope i can come to Sweden again and start studying there. I think i'm going to study to be a teacher. I wanna teach people in 4-6 grade, but i'll probably go back to Afrika and start working there when im done =/. You could start your café there? That would be great. ;D
What do u say? But, I suppose i shouldn't be hoping to much...
Im going to talk to my family about studying in Sweden, I'll tell u when i know if I can go, but still... shouldn't be hoping to much. As I'm doing right now...

Well, sad to say it, but i really must be going right now, write back soon!
Love Haugi

När Meysh fick brevet blev hon förstås glad. Hon hade ingen aning om att han skulle skriva. Hon hade trott att Haugi skulle bli endast ett suddigt minne som Meysh tillslut skulle glömma. Men det blev ju såklart annorlunda. Meysh skrev tillbaka och på det stod det:

Hello, Haugi!
Really fun of you to write to me, I thought I'd never see or hear about you again. Or read. And you're right, it ill take to long for the letters to arrive, why don't u get an email adress, so that we can send emails to eachother over the internet. My email adress is myshhi@hotmail.com. Add me when u have made your account and write me a letter. ;D
About me comming to Afrika... that would be intessting, but i dont know, maby as a try, but i need a place where I can get good cash, and you know how the economy is in Afrika... Nothing personal. I think it would be better in America, Spain or France, or something like that. I'm sorry. But I'd love if you'd come here to Sweden and study!
I want your letter soon, so hurry!
Bye Bye!
Love Meysh

Några dagar senare går Meysh in på ett internetcafé och kollar om Haugi hade skrivit något. Det hade han!

Dear Meysh,
When I first asked mom and dad about going to Sweden again they first didn't know what to say, but then they decided that i could go. One problem though, I gotta work together the half of the money myself! And i don't even have a job, I dont know what to do. Now you're probably wondering how hard can it be? but I'll tell ya that! I need 8000 *harrats*, wich in Swedish coins is about 3600! Oh, Im sorry Meysh, I don't know how Im going to make it.
Och så fortsatte han att skriva.... och skriva mer...

Men det hela slutade med att dom bestämde att Meysh skulle betala en liten bit, men inte så mycket, eftersom dom också bestämde att Haugi skulle bo i samma lägenhet som Meysh. ( Dom kommer inte att sova i samma rum ) Haugi får sova i vardagsrummet/köket.
Så, när Haugi kom efter en lång väntan har Meysh hunnit komma in på sin kockutbildning på 'Stockholm konst', universitetet. Hon skulle börja nästa termin och under tiden så bestämde Meysh och Haugi att dom skulle göra något kul, som dom båda har gemensamt. Nämligen vandra. Haugi tycker att det ska bli spännande att se de svenska fjällen, medan Meysh bara tycker om att gå och gå och tänka på sina egna tankar.

Fjällen
De åkte när de fått ihop pengarna och Haugi hade fått jobb på en turistbyrå där han var till mycket nytta eftersom hans engelska var så bra. Meysh fortsatte att jobba på Gröna Lund. Inför resan behövde de en massa ny utrustning, delar av det fick dom låna av Meyshs föräldrar. Men resten fick de köpa för egna pengar. Det hela blev dyrt men definitivt värt det, tyckte både Meysh och Haugi. Dom hade gått förbi Kebnekaise men inte kunnat gå upp, det skulle ha kostat extra mycket och det kunde dom inte betala. De var uppe och gick ungefär 9 dagar och båda tyckte att de fått bättre kondition.

Långsamt och förvirrat hade Meysh börjat tycka om Haugi, mer än bara som en vän... Men hon vågade inte visa sina känslor, ifall han skulle bli arg eller rädd och försökt ignorera henne och... och... kanske till och med försökt hitta ett billigt plan hem igen. Så Meysh hade försökt vara normal, men ibland när dom fick ögonkontakt blev knäna alldeles svaga och Meysh hade gjort sitt bästa för att undvika det. Haugi blev sårad, han trodde att han hade gjort någonting fel. Meysh fick hemskt dåligt samvete och på vägen tillbaka till Stockholm sa hon som det var. Haugis sinnestillstånd 'nära deprission' försvann helt och han hade sagt att han också gillade henne, mer än som bara en vän <333. Dom hade kysst varandra och båda blev tysta som möss och båda försökte låtsas som om ingenting hade hänt. Fast egentligen var dom samtidigt så otroligt glada att dom nästan hoppade upp i luften och skrek av glädje.
När de kom hem igen var ingenting som förut, de gick hand i hand och var kära som aldrig förr...

En vanlig dag
När Meysh vaknar är det första hon tänker på Haugi, sedan tänker hon att Haugi kanske redan hade vaknat. Så hon går ut ur sitt rum och ser på klockan. 10:43 visar den digitala klockan på microvågsugnen. Haugi sover fortfarande djupt och när hon öppnar ett fönster för att släppa in lite luft vänder han sig bort och gnyr klagande. Meysh kan inte låta bli att le.

Ur kylskåpet plockar hon fram mjölk och ur skåpet över tar hon fram oboypulver och ur ett annat skåp tar hon fram ett glas. Hon häller i 2 ½ tesked oboypulver och låter det stå medan hon tar fram 4 ägg och knäcker dem i en stekpanna. Hon sätter även på tevatten i deras vattenkokare. Hon tar fram bröd och smör och sätter två brödskivor i brödrosten.

Från Haugis säng hör Meysh hur Haugi rör på sig. Hon vänder sig om och ser på Haugi som hade satt sig upp i sin säng. Han hade en t-shirt och ett par underkläder på sig. Han reste sig stelt upp och ur byrån, som det skaffat bara en vecka tidigare, plockade han fram lite kläder. En ren t-shirt och ett par shorts. Han byter om medan Meysh vänder sig tillbaka till frukosten igen och fortsätter att plocka fram. Brödskivorna ploppar upp ur brödosten och Meysh lägger dom på varsin tallrik. Hon fortsätter så tills det att Haugi kommer och lägger en hand på hennes axel.

"Sit down, and I'll take the rest." säger Haugi med sömndrucken röst. Meysh gör som han säger utan att protestera och så passar hon på att smöra bådas mackor. Haugi sätter sig ner och tar emot mackan som Meysh räcker fram.
"What shall we do today then?" frågade Meysh
"What do u want to do?"
"Dunno."
"Go swimming?" sa Haugi frågande, "Go to your boss and play cute so that we can go to Grönan free?" fortsatte han och såg förhoppningsfullt på Meysh som såg ut att tänka över idén.
"Allright, we'll go to my boss and play cute." sa Meysh och skrattade. "And if it doesn't work we'll go for a walk, Ok?"
"Alrighty." sa Haugi och log.

Promenaden till Gröna Lund var inte lång. Det tog ungefär en kvart. Väl framme såg deras chef inte särskilt nöjd ut. Men motvilligt sa han att Meysh förtjänade det. Dom gick till dit där man köper åkband och tog varsitt grönt åkband. Först åkte dom berg och dalbanan, sen åkte dom frittfall, sen åkte dom uppskjutet och så vidare.
Till lunch åt dom varsin hamburgare. Dom fortsatte att åka tills de av en händelse råkade gå förbi kärlekstunneln. Haugi undrade var det var för något och Meysh blev helt röd i ansiktet.
"It's... u want to go...?"
"Yeah, why not?" han tog henne i handen och så drog han iväg henne mot tunneln. Dem ställde sig i kön. Meysh såg på alla par som förväntansfullt såg mot tunneln. Haugi såg mest nyfiken ut. Meysh var mest nervös. När dom satte sig ner satte sig Haugi bakom Meysh. Han höll om henne och Meysh trodde hon skulle svimma av lycka. När deras stock började röra på sig kände Meysh att hjärtat bultade i 150.
Varför hon var så nervös visste hon inte, kanske för att dom bara hade varit ihop 2 veckor. Meysh hade inte så stor erfarenhet av att vara ihop. Kanske var det därför hon hade valt Haugi. När dom kom in i tunneln och Haugi fick se alla konstiga figurer bakom glasen började han skratta. Högt och tydligt. Meysh blev helt stel i kroppen. Hon hade inte tänkt på att Haugi inte såg dom här figurerna på samma sätt som svenskarna gjorde. Plötsligt var det någon som ropade.
-Håll käften, va! Haugi såg förvånad ut, men sen så bestämde han sig för ropa något tillbaks, så han ropade en slags imitation av killens röst tillbaka.
-Hal keften, ve!
-Haugi, please, dont be so loud... viskade Meysh. Haugi fnös, men det märktes att han märkte att han gjort något fel, så han blev tyst. Dom åkte resten av tunneln utan ett ord mer.
När de kom ut igen var stämmningen dålig. Haugi gjorde sitt bästa. Han köpte en sockervadd,
-To make you sweet. sa han. Men Meysh blev bara sur.
-Am I not sweet enough for you alredy?
-Oh, I didn't mean it that way. Im sorry.
Meysh stirrade ut i tomma luften innan hon brast ut,
-No Haugi, I'm sorry. For being so dum to you. You couldn't know that it wasn't made for fun that tunnel. I got mad because it was embarrassed, when u did... Well, you propably know...
-It's ok. Lets forget this and have fun, ok?
-Sure. Sa Meysh glatt och tog bort en bit ifrån sockervadden.

När de kom hem var båda trötta och hesa. Till middag åt dom bara mackor. Meysh hittade en soppa längst in i kylskåpet som hade gått ut dagen innan, men som fortfarande luktade okej. De satte på en film och poppade popcorn. Runt klockan ett var båda helt slut och de gick och lade sig.
-What a happy day. sa Haugi.
-Goodnight. var det enda svar han fick

Tvättstugan
En dag, då Meysh precis hade flyttat in, hade hon ganska snabbt fyllt korgen med smutsiga kläder. Så hon gick ner till den gemensamma tvättstugan för att tvätta.
Tvättstugan var längst ner i huset, i det som man skulle kunna kalla för källaren. I sista trappan hade ljuset gått sönder så Meysh fick treva sig fram med handen på räcket. Det gick inte snabbt, och precis när hon skulle svänga för att ta tag i dörrhantagetsåg hon något glimma till. En peng! Hoppas inte det finns någon annan där som tog den först. Fast i och försig så var det nog inte så troligt eftersom det var för mörkt, ingen hade kunnat se något där nere om inte lampan var tänd.
Meysh kom till det sista trappsteget och trevade med handen efter ett ställe att tända lampan på. Där. Hon tände och det tog ett tag innan lampan tändes. Sådär, tänkte hon och satte ner korgen på golvet. Precis då släcktes ljuset och Meysh hoppa till.
Typiskt, lampan var sönder. Hon var ju ny, hon hade ingen aning om var man kunde hitta nya lampor. Så hon tog upp korgen och tänkte precis vända sig om för att gå när hon hörde ljudet. Ungefär som när man skrapar långa naglar mot en svart tavla, en sådan som Meysh lärare hade haft att skriva på i lågstadiet. Ljudet fick henne att frysa till is. Samtidigt lät det som om något morrade... eller någon.
Meysh vände sig om för att möta faran och sinnet blev tungt och trögtänkt när hon fick se ett par runda, stora ögon.
"skreeitch!!" lät det ifrån dom två ögonen. Meysh ville skrika men fick inte fram mer än ett litet pip.
Hon släppte korgen på golvet och i ögonvrån kunde hon se i ögonen försvinna medans hon hon vände sig om för att springa.
Hon sprang upp för alla trapporna upp till sin lägenhet, vågade inte ens vända sig om för att se om den var efter eller ta hissen, ifall den skulle hinna ikapp.
När hon kom upp var det första hon gjorde att flåsa och försöka få tillbaka andan. När hon lungnat ner sig lite var det första som slog henne att tänk om någon annan kom ner dit för att tvätta och kanske blev skadad av den 'okända' varelsen. Så, hon tog en ljusstake i ena handen och en ficklampa i andra. Sedan gick hon långsamt ner och försökte tänka igenom allt som skulle kunna hända. Väl nere tände hon ficklampan och lyste omkring i det lilla rummet. Inga ögan ött se, men däremot det där läskiga ljudet. Hennes hjärta måste ha bultat i maxpuls x2. Långsammare än någonsin gick hon mot ljudet. Hon lyste mot hörnet, där två tvättmaskiner stod. Tvättmaskinerna stod så att dom inte stod i precis i hörnet, men dom stod ungeför bredvid , kant i kant, så att man inte kunde se hörnet.
Hon gick så att hon stod bredvid maskinerna och lyste ner i hålet. Där var dom dör ögonen, men också någonting mer, något svart och lurvigt. Först stod dom bara där och såg på varandra. Men sedan lyfte Meysh ljusstaken och tänkte precis slå till då hon hörde någont nytt ljud, något hon hade hört förut och som hon tyckte till och med om.
"Meeow!"
En katt! Hade allting hela tiden varit en katt?! Hon sänkte långsamt armen och lade ner den på tvättmaskinen och tog upp katten. På väggen fanns det en massa rivmärken. Hon hade sett katter göra så förut. Vässa sina klor mot väggar och möbler, alltså. Katten var helt svart och otroligt söt. Undrar vem ägaren var? Hon såg på halsbandet den hade runt halsen.
Namn: Lyra Boende: Rootargatan Tel: * Ägare: Maria Gortel
Tydligen inte någon som bodde i närheten. Hon tog upp katten till sin lägenhet och hällde upp mjölk i en skål.